"Carpe diem - Άδραξε τη μέρα" , 23 BC by Latin poet Horace

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Αρχές

Περί Αρχών

Η λέξη αρχή έχει πολλές έννοιες! Μα αυτή που με απασχολεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια είναι η εξής : "Βασικός κανόνας που ρυθμίζει την προσωπική ή την κοινωνική συμπεριφορά."
Με μέλει, με την έννοια πως έχω ένα σωρό σκέψεις..

Αναρωτιέμαι αν είναι εφικτό κάποιος να έχει αρχές εκ γενετής ή αν τις λαμβάνει μόνο από τον οικογενειακό - παιδικό του κύκλο..  

Πρόσφατα είχα διαβάσει ένα ενδιαφέρον βιβλίο για τον κινηματογράφο, στο οποίο βρήκα την εξής φράση: "Όποιος προδίδει τις αρχές του, δεν μπορεί ποτέ πια να έχει αγνή σχέση με τη ζωή." Ταρκόφσκι

Αυτή η φράση με έβαλε σε λογισμούς..
Αν είναι κάποιος να χάσει την αγνή σχέση που έχει με τη ζωή, γιατί να προδώσει τις αρχές του; Βέβαια, υπάρχει και η σκέψη του να μην έχει συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις που θα επέλθουν στη ζωή του, σε περίπτωση που προδώσει τις αρχές του!

Το κακό που παρατηρώ με την καθημερινή τριβή είναι πως κανείς δεν σε μαθαίνει να διαφυλάττεις τις αρχές σου! -Όλα μόνοι μας πρέπει να τα μαθαίνουμε σε αυτή τη ζωή;-

Και επιπλέον, τα πάντα γύρω τείνουν να μας ωθούν να προδώσουμε έστω και μία αρχή καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής μας!

Εσείς τι πιστεύετε;  

Πηγή
"Credibility is very much like virginity. Once you lose it, it is impossible to regain." Israel Scoble

Πηγή

~ Αν και αργοπορημένα, καλό Αύγουστο σε όλους! ~

και με κάτι από ποίηση σας εύχομαι μια Αυγουστιάτικη μαγευτική νύχτα...

 «…Σε μια παλάμη θάλασσας γεύτηκες τα πικρά χαλίκια
δύο η ώρα το πρωί περιδιαβάζοντας τον έρημο Αύγουστο
είδες το φως του φεγγαριού να περπατεί μαζί σου
βήμα χαμένο. Ή αν δεν ήταν η καρδιά στη  θέση της
ήταν η θύμηση της γης με την ωραία γυναίκα
η ευχή που λαχτάρησε μεσ’ απ’ τοε κόρφους του βασιλικού
να τη φυσήξει ο άνεμος της Παναγίας!…»
(Ο. Ελύτης, Προσανατολισμοί)

21 σχόλια:

  1. Αγαπημένη μου Παλομίτα,
    Προσωπικά πιστεύω ότι ο μόνος λόγος που στην ζωή τα μαθαίνεις όλα μόνος σου είναι ο εξής: Ζωή ονομάζεται (κατ' εμέ) το σύνολο των στιγμών, συναισθημάτων, σκέψεων και βιωμάτων στην διάρκεια της ύπαρξης σου. Η δική σου ζωή, είναι διαφορετική απ' την δική μου, το μόνο κοινό των δύο αυτών ζωών, είναι η αρχή της ύπαρξης μέσω της γέννησης μας. Άρα ο καθένας θα μάθει (δεν χρησιμοποιώ πρέπει) δικά του πράγματα, που τον ωφελούν στα πλαίσια που χτίζει την ζωή του και θα τον διαμορφώσουν έτσι ώστε να μπορεί να σταθεί στην κοινωνία αλλά με το δικό του ρυθμό.
    Πιστεύω πως ένα άτομο πρέπει να παραμένει πιστό στις αρχές του, μέχρις ότου κληθεί να τις δοκιμάσει. Τι θέλω να πω, πιστεύω πως οι αρχές ναι μεν πολλές φορές προέρχονται απ' το οικογενειακό ή φιλικό, σχολικό κτλ περιβάλλον, αυτό όμως με δύο παραμέτρους: 1)τις υιοθετούμε μεν αλλά μας επηρεάζουν στο βαθμό που τις αφήνουμε, άρα μπορεί μεν να υπάρχουν, αλλά ιεραρχικά στην συνείδηση μας να μην είναι υψηλά, 2) στο γεγονός ότι μπορεί να δεχόμαστε μια αρχή, αλλά να την διαφοροποιούμε εν μέρη.
    Όμως επειδή τα πάντα ρει, αυτό σημαίνει πως αλλάζοντας οι καταστάσεις μπορεί να αλλάζουν ή έστω να διαφοροποιηθούν οι αρχές μας.
    Οπότε για να είναι κανείς σίγουρος, πρέπει να παραμένει πιστός και σταθερός στον εαυτό μου και στην ψυχή του, γιατί όσον και αν τίποτα δεν μένει ίδιο, αυτό είναι το μοναδικό πράγμα που δεν πρέπει να αλλάξει.
    Δύσκολα μας έβαλες, αλλά είναι ωραίο να σκεφτόμαστε και λίγο και σε ευχαριστούμε γι αυτό. Άλλωστε δεν λέει ο λαός: "κάθε αρχή και δύσκολη;"
    Σε γλυκοφιλώ και σου εύχομαι μια όμορφη ημέρα να έχεις! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένη μου Μαρίνα,
      με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω πως και άλλα πλάσματα έχουν σκεφτεί λίγο έως πολύ αυτό το θέμα που με απασχολεί τα τελευταία χρόνια!
      Συμφωνώ μαζί σου πως αυτό που έχουμε κοινό είναι η αρχή της ύπαρξης μας στη ζωή και πως από εκεί και έπειτα ο καθένας θα μάθει και θα χτίσει τη δική του ζωή και τις δικές του αρχές για να σταθεί στην κοινωνία..
      Αλλά να, είναι που πιστεύω πως είναι μεγάλη αυτή η δοκιμασία.. αν κάποιος είναι πιστός ή όχι στις αρχές του..
      και θαρρώ πως κάθε μέρα οφείλει να παλεύει ο καθένας για να τις διατηρήσει σε σημείο που να είναι ικανοποιημένη η ψυχή του.. Το έθεσες υπέροχα με τα γραφόμενα σου και σε ευχαριστώ πολύ για την περιεκτική απάντηση!
      Να είσαι καλά και να έχεις ένα όμορφο βράδυ!
      Φιλάκια και όνειρα γλυκά!

      Διαγραφή
  2. Σε διάβασα και εχθές βράδυ και έρχομαι ξανά σήμερα να σε ξαναδιαβάσω με πολύ ενδιαφέρον.
    Κατ αρχάς αυτό που με απασχολεί εμένα είναι τι ορίζουμε ως "αρχές". Κι αυτό με απασχολεί βλέποντας πως οι άνθρωποι έχουν εντελώς διαφορετικές αρχές μεταξύ τους. Θεωρώ πως ναι, τα παίρνουμε όλα από το πολύ κλειστό περιβάλλον μας όσο είμαστε μικροί, όμως μεγαλώνοντας και αποκτώντας δικες μας εμπειρίες και σκεπτικό, τις κρατάμε ή τις απορρίπτουμε, ή ακόμα τις τροποποιούμε.
    Τώρα...ξέρεις, με λυπεί πολύ που βλέπω γύρω μου ότι πράγματι όλα ωθούν στον παραγκωνισμό των αρχών, όμως όσο δυσκολο και αν είναι, όντας άνθρωποι με ιδανικά, θα πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε και να μην παρασυρόμαστε από τις διάφορες σειρήνες... Δε λέω πως είναι εύκολο, όμως όταν αντισταθείς και μαχηθεις για τις αρχές σου, θα νιώσεις πως έκανες το προσωπικό και υποκειμενικό σωστό. :)
    Κλείνοντας, θα πω ότι ο Ελύτης πάντα υπέροχος είναι.... Όσες φορές και να τον διαβασεις, τον απολαμβάνεις!
    Φιλάκιααααα πολλά γλυκιά μου!!! Να περνάς καλά εύχομαι, κι όπως είπαμε, να ξεκουράζεσαι! ❤❤❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένη μου Αναστασία!! ❤❤❤
      Αρχικά, σε ευχαριστώ για τον λεπτομερή σου σχολιασμό ως προς το θέμα! Όπως έγραψα και στην Μαρίνα, με χαρά και συγκίνηση διάβασα τις απόψεις σας!!
      Είναι άξιο θαυμασμού να κατακτά κανείς τα όνειρά του με σύμμαχο τις αρχές του.. εκείνες που αντικειμενικά οφείλει να έχει ο καθένας..
      Αυτό που σε στενοχωρεί για τα όσα παρατηρείς τριγύρω, στενοχωρεί και μένα αφάνταστα..
      Πόσο υπέροχα τα έγραψες όλα, καλή μου Αναστασία! :))
      Πολλά γλυκά φιλιά και να περνάς υπέροχα αυτές τις τόσο ζεστές Αυγουστιάτικες μέρες! Καλό βραδάκι!

      Διαγραφή
  3. Λίγοι κατανοούν τη σημασία της αρχής και ακόμη λιγότεροι την έχουν σαν βασικό προτέρημα. Φιλια Πολλά και απο μενα, να περνας ομορφα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το λίγοι που μας οδηγεί, Αριάδνη μου; Ρητορική η ερώτηση..
      Γλυκά φιλιά και να είσαι καλά!
      Να έχεις ένα ευχάριστο βραδάκι!

      Διαγραφή
  4. Δεν ξέρω αν υπάρχει άνθρωπος με τόσο ισχυρό χαρακτήρα που έστω και μία φορά δεν τσαλάκωσε τον εαυτό του και να άφησε τις αρχές του στην άκρη για κάτι...
    Επίσης δεν πιστεύω ότι οι εξαιρέσεις μπορούν να γίνουν και κανόνας. Αν κάτι συμβεί ελάχιστες φορές, δε σημαίνει ότι αυτό είναι και το δεδομένο...

    Οι αρχές σου σε ορίζουν σαν προσωπικότητα. Οι εξαιρέσεις σε ορίζουν ως άνθρωπο. Οι εμπειρίες σου και αυτά που ο καθένας επιλέγει να διδαχθεί από τα πάντα γύρω του, είναι αυτά που τον διαμορφώνουν. Για άλλα φταίει, για άλλα όχι. Το φιλότιμο δε μαθαίνεται. Οι αρχές μαθαίνονται, αλλά δεν διατηρούνται απαραίτητα.

    Όλα ρευστά είναι... Απλά ο καθένας μπορεί να συνησφέρει με καλό ή κακό τρόπο στη διάδοσή τους...

    Καλό σου βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Damaged Pessimist,
      σε ευχαριστώ για το διεξοδικό σου μήνυμα!

      Ούτε εγώ πιστεύω πως υπάρχει άνθρωπος που πέρασε από αυτή τη ζωή και δεν τσαλάκωσε έστω και μια μηδαμινή στιγμή τον εαυτό του..

      Αυτό που με απασχολεί είναι το τίμημα που πληρώνει κανείς, όταν παραγκωνίζει έστω και μια αρχή του.
      Όπως επίσης με στενοχωρεί που αδυνατώ να δω τριγύρω μου ανθρώπους με σταθερές αξίες και αρχές..

      Εντέλει, νομίζω πως αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι κάθε φορά που αποφασίζουμε να παραμερίσουμε μια αρχή μας, να σκεφτούμε το ποσοστό στο οποίο θα επηρεάσει τον κόσμο τριγύρω μας..

      Θα κρατήσω την τελευταία σου φράση.. "Απλά ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει με καλό ή κακό τρόπο στη διάδοσή τους..."

      Καλό βράδυ και εύχομαι να είχες ένα όμορφο Δεκαπενταύγουστο! :)

      Διαγραφή
  5. παλομιτα μου οι ανθρωποι ειμαστε οντα με ελαττωματα κι αδυναμιες.το να κανει καππιος λαθη ειναι λογικο.το να προσπαθει να σταθει πιστος στις αξιες και τις αρχες του ειναι ππλυ δυσκολο μα και πολυ σημαντικο.ολα ξεκινουν αππ την οικογενεια πιστευω και τις βασεις,τα θεμελια που δινει. εφοσον ο θεσμος της οικογενειας φθινει πως να μη φθινουν ολα τα αλλα;
    ρκπληκτικος ο ελυτης.φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πεταλούδα μου,
      στάθηκες στο πιο σημαντικό και αυτό θα κρατήσω.. την φθίνουσα πορεία που έχει ο θεσμός της οικογένειας την σήμερον ημέρα!
      Μακάρι αυτοί οι λίγοι γονείς που έχουν αρχές, να καταφέρουν μέσα στο χαμό να τις περάσουν και στα τέκνα τους!
      Εύχομαι να πέρασες ένα όμορφο Δεκαπενταύγουστο με την οικογένειά σου! Η Παναγιά μαζί σας!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Αγαπημένο μου Παλομιτάκι οι αρχές μας μας καθορίζουν σαν προσωπικότητες μας προσωποποιούν την ιδιαίτερη ταυτότητά μας και μας αναδεικνύουν σαν χαρακτήρες,,μέσα απο τα λάθη μας μαθαίνουμε τον εαυτό μας κάνουμε αυτοεξομολόγηση και διαλογισμό και έτσι βαδίζουμε προς την κάθαρση και τη λύτρωση..η οικογένεια και οι δάσκαλοι παίζουν τον ρόλο της στον καθορισμό των αξιών μα κύρια εμείς το ''δουλεύουμε..καθημερινά και μεγαλώνοντας δίνουμε τις πραγματικές αξίες..και σίγουρα αυτό που σίγουρα τις ορίζει είναι γιατί ποιό θεωρεί ο καθένας απο εμάς ότι είναι το πραγματικό νόημα της ζωής..απλά η ζωή είναι ταξίδια,οδοιπορικά που στο τέλος κάθε ταξιδιού γίνεται και ο απολογισμός..Εξαιρετική ανάρτηση για τεράστια συζήτηση και διάλογο!φιλάκια την αγάπη μου και μιά σούπερ αγκαλίτσα!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καίτη μου,
      σε ευχαριστώ για το πέρασμα και τον σχολιασμό σου!

      Πράγματι είναι ένα θέμα άξιο λόγου και μακάρι να μην το έπαιρναν αψήφιστα οι άνθρωποι..

      Είναι σημαντικό να διδάσκονται οι αρχές σε έναν νέο άνθρωπο και να του δίνονται οι βάσεις, ώστε να μπορεί να τις εξελίξει και βελτιστοποιήσει..

      Πολλά γλυκά φιλιά και εύχομαι η Παναγιά να σου δίνει δύναμη και να ευλογεί την οικογένεια σου! Σου στέλνω μια μεγάλη αγκαλιά! ❤

      Διαγραφή
  7. Χρόνια πολλά!!!!
    Ενδιαφέρουσα η φράση...μ'έβαλες σε σκέψεις....!
    Καλό ξημέρωμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Ωραιοζήλη μου!
      Εύχομαι να σε έβαλα σε ενδιαφέρουσα μονοπάτια και σκέψεις! ;)
      Καλό ξημέρωμα Θεού!

      Διαγραφή
  8. Παλόμα μου ακούω πολλές φορές ανθρώπους να λένε,πως παλιότερα ο κόσμος είχε αρχές και αξίες και τώρα έχουμε χάσει τα πάντα και έχουμε κρίση αξιών και άλλα τέτοια!Πιστεύω,πως το θέμα των αρχών ως κανόνες συμπεριφοράς και στάνταρ που βάζουμε στη ζωή μας δεν έχει να κάνει με τις εποχές.Πάντα υπήρχαν άνθρωποι ηθικοί και ανήθικοι.Ο καθένας μας καθορίζει ξεχωριστά τις αρχές του και να αυτό πιστεύω,πως έχει να κάνει και με την οικογένεια που μεγαλώνει κάποιος!
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανθή μου,
      σε ευχαριστώ για το πέρασμα και τις σκέψεις σου! Όπως και εσύ, πιστεύω πως δεν είναι θέμα εποχής..
      Απλώς το πρόβλημα που παρατηρώ στην σημερινή εποχή είναι πως φθίνει ο θεσμός της οικογένειας, το οποίο και κατ' εμε επηρεάζει τη ζωή των νέων παιδιών και τις αξίες..
      Να έχεις ένα ευχάριστο Αυγουστιάτικο βραδάκι!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  9. Μεγάλη κουβέντα άνοιξες καλή μου Κωνσταντίνα!Θα 'θελα να ξεκινήσω τις απόψεις μου κάπως διαφορετικά κι αντίθετα!Διάβασα προσεκτικά όλες τις γνώμες των φίλων παραπάνω κι είναι απόλυτα λογικές και σεβαστές!
    Οι αρχές μας είναι οι αξίες και τα στάνταρ που μας έδωσαν και μας γαλούχησαν αυτοί που μας μεγάλωσαν.Τα "μη", "δεν" και "πρέπει" θα μας ακολουθούν μια ζωή.Τα ίδια εξακολουθούμε να κάνουμε κι εμείς.Μάθαμε μόνοι μας να ζούμε σε αγέλες που τις λέμε κοινωνίες και μας έμαθαν για το καλό μας να βγάζουμε αρχηγούς.Κατά βάθος όλοι μας θέλουμε ν' απαλλαγούμε απ' αυτές και γι' αυτό κάποιες φορές-κι επειδή μας τις έχουν παραφορτώσει-τις αθετούμε κάνοντας τη δική μας εσωτερική επανάσταση.Πιστεύω ότι μέσα μας όλοι θα θέλαμε να ζούμε άναρχα και χωρίς αλυσίδες, αλλά οι κοινωνικοί θεσμοί(οικογενειακοί, πολιτικοί, θρησκευτικοί κ.λ.π.) μας κρατάνε καθηλωμένους.Οι αξίες όμως είναι αυτό που νιώθουμε και βλέπουμε... έχουμε μυαλό να τις αντιληφθούμε μόνοι μας και δεν μας χρειάζονται άλλες υποδείξεις, γιατί μπορεί να μεταδώσει αυτήν την αίσθηση απευθείας η ψυχή μας.
    Ουφφφ, μπορεί να καθυστέρησα να περάσω, αλλά τα 'πα και ξέσκασα!χαχαα!Εσύ φταις καλή μου που με κέντρισες..!:-)
    Πάντως η δημοσίευση σου πολύ ενδιαφέρουσα με κοινωνικό περιεχόμενο!!!
    Να 'σαι πάντα καλά γλυκιά μου φίλη και να περάσεις καλό και χαρούμενο υπόλοιπο Αυγούστου!!!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικόλα μου,
      λυπάμαι που καθυστέρησα τόσο να σου απαντήσω, αλλά βρισκόμουν σε διακοπές και πριν κάποιες ώρες επέστρεψα! :)
      Μου άρεσε και η δική σου προσέγγιση επί του θέματος, έδωσε άλλη οπτική και βάθος!
      Θα κρατήσω αυτό το εξαιρετικό που έγραψες για τις αξίες "έχουμε όλοι μυαλό να τις αντιληφθούμε μόνοι μας" και θα σε ευχαριστήσω θερμά για το χρόνο σου να μου απαντήσεις!
      Να περάσεις και εσύ με την οικογένεια σου ένα θαυμάσιο και ζεστό υπόλοιπο Αύγουστο! ;-)

      Διαγραφή
  10. Παλόμα Μποκιού:Περί αρχών και υδάτων
    νικοσ μουσοκολάτα: μεγάλη πόρτα άνοιξες μεγάλη πύλη θα διαβείς.
    πάσταφλόρα: το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον
    ωραιοζάλη: σκέφτομαι άρα υπάρχω (όχι;)
    το κουτί της Καίτης: κάτω απο το βλέμμα του Βούδα
    ο πεταλούδας: Χωρίς οικογένεια
    Κατεστραμμένος για πάντα: Τάδε έφη Ζαρατούστρας
    Αριάδνη στριτ: η αρχή το ήμισυ του παντός
    Να η στέκα: Ομήρου Οδύσσεια
    Μαρίνα τσάρδη: Χαμένη στη μετάφραση

    Δεν ξέρω αν τα συνόψισα σωστά αν όμως τα κατάφερα παρακαλώ να με συμπεριλάβετε στους επίσημους συνεργάτες του μπλογκ σας.
    Όνομα: Μαρία
    Επίθετο: αρχίζει απο Λ
    Διεύθυνση: Βορειοανατολική Αττική
    Τηλ: 11880
    Προσωπικά ενδιαφέροντα: το γέλιο της αρκούδας



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μεγάλο και δύσκολο το θέμα!
    Μια σκέψη μόνο θα αραδιάσω. Δεν είμαστε οι αρχές μας, αλλά οι πράξεις μας.
    Ίσως να μην ταιριάζει απόλυτα, αλλά αυτό μου ήρθε στο μυαλο :)

    Καλημέρες πολλές πολλές, καλή μου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ μου Σεβάχ,
      σε ευχαριστώ για το πέρασμα και την άποψη σου!

      Το θέμα είναι πως κυρίως στις πράξεις μας είναι που υποδηλώνονται ξεκάθαρα οι αρχές μας! ;)

      Καλή συνέχεια σε ότι και αν κάνεις και να είσαι καλά!

      Διαγραφή